Verslag Twenteraad Presidium 1 februari 2024
Verslag Twenteraad Presidium op 1 februari 2024
Voorzitter: Roelof Bleker
Griffier: Gerrit-Jan Eeftink
Aanwezig:
Josee Ligteringen (plv. griffier Enschede), Rutger Bouwman (raadslid Oldenzaal), Marinus Bossers (raadslid Twenterand, vervangt Martino Vos), Robin Meinen (griffier Haaksbergen), Deniz Yüksel (raadslid Haaksbergen), Geert Wieffer (raadslid Hengelo), Alexander Dollen (raadslid Hellendoorn), André Scheppink (raadslid Rijssen-Holten), Maarten Hollander (griffier Borne), Walter Wienk (griffier Wierden), Alfons Woolderink (raadslid Wierden), Mariël Niehof (raadslid Dinkelland), Arie van Eck (wnd. griffier Tubbergen).
1. Opening
De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen van harte welkom.
Afgemeld hebben zich: Gert Veerman (secretaris/wordt vervangen door Gerrit-Jan Eeftink), Jan de Vries (raadslid Borne), Leon Engelbertink (griffier Dinkelland), Anthony van der Wulp (griffier Hellendoorn), Hans ten Voorde (griffier Losser), Henry Meerman (griffier Hof van Twente), Jeroen Wiertz (raadslid Almelo), Hans Scherpenzeel (griffier Almelo). Van vijf gemeenten is er vanavond geen vertegenwoordiging.
Vanwege de vele afwezigen, stelt de voorzitter voor aan het eind van de vergadering te bekijken of de vergaderingen van het presidium (deels) online gedaan kunnen worden.
Omdat er enkele presidiumleden voor het eerst aanwezig zijn, volgt er een kort voorstelrondje.
2. Vaststelling agenda
De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.
3. Verslag Twenteraad Presidium 14 december 2023
Opgemerkt wordt dat Nick Nieuweweme niet aanwezig was bij de vergadering van 14 december 2023. Verder zal de naam van Alfons Wolderink worden gewijzigd in Alfons Woolderink.
Met inachtneming van deze opmerkingen wordt het verslag vastgesteld.
4. Voorbereiding Twenteraad 28 februari 2024
Gerrit-Jan Eeftink heeft samen met Arie van Eck contact gehad met de hoofdredacteur van RTV Oost en de directeur van 1Twente met de vraag of zij geïnteresseerd waren om de Twenteraad uitleg te geven over de toekomst van het mediabedrijf. Deze omroepen hebben een publieke taak en voelen dat ook als zodanig. Zij willen heel graag met raadsleden in gesprek gaan over de toekomst van de publieke omroepen, ook gezien de komende ontwikkelingen. Het (nu demissionaire) kabinet heeft vorig jaar de contouren geschetst van het nieuwe beleid. Het is momenteel niet bekend of dat inderdaad zo zal uitrollen.
De hoofdredacteur van RTV Oost en de directeur van 1Twente kunnen goed vertellen hoe het medialandschap, ook in de toekomst, eruit ziet en wat zij van de gemeenten verwachten. Andersom kunnen de gemeenteraden aan de media vragen hoe het zit met hun aandacht voor het publieke werk, voor de democratie, voor het werk dat de gemeenteraden doen.
Ondertussen heeft TC Tubantia ook bevestigd dat zij aanwezig zijn op 28 februari.
Dit onderwerp is inmiddels voorbesproken met Rutger Bouwman (raadslid Oldenzaal) en Jeroen Wiertz (raadslid Almelo) en zal plaatsvinden in Hengelo.
De voorzitter zegt dat hij ervan uitgaat dat bij elke gemeente de bijeenkomst is aangekondigd. Als dat niet het geval is, dan moet de (voor-)aankondiging op 2 februari verzonden worden door de griffiers. Voor de Twenteraad zou het mooi zijn een wethouder of een raadslid met een visie op dit onderwerp in een gemeente waar dit erg speelt, een rol te laten vervullen. Hierin kunnen de volgende vragen aan de orde komen: waar zijn gemeenten naar op zoek en wat zijn de dillema’s?
Marinus Bossers zegt dat Twenterand mogelijk een kandidaat heeft: Marcus Elzinga (raadslid Gemeentebelangen Twenterand), die bekend is in medialand via de Delta Mediagroep.
Arie van Eck zegt toe contact op te nemen met Marcus Elzinga.
André Scheppink merkt op dat de twee lokale kranten in Rijssen-Holten regelmatig artikelen plaatsen en door gemeenteraadsleden ook makkelijker benaderbaar zijn. De aanleiding voor het nu gekozen thema was dat de pers niet meer aanwezig is bij raadsvergaderingen. De journalisten van deze lokale kranten zijn daarentegen wel vaak aanwezig.
Rutger Bouwman geeft aan dat Twente FM de laatste maanden aanwezig is in Oldenzaal voor de verslaglegging van de raad, dit zou ook nog een partij kunnen zijn om te vragen voor deelname.
De voorzitter zegt dat het goed is te kijken of er lokale kranten uitgenodigd kunnen worden bij de Twenteraad, mocht dit in het programma passen.
Arie van Eck zegt dat het scala inderdaad breder is; het gaat ook om lokale social media, waarbij alle kranten ook zelf nog hun social media hebben. In de voorbereiding van de Twenteraad is ook gekeken naar iemand die de gesprekken kan leiden en weerwoord kan geven. Marcel van Dijk, gespreksleider, kent de Twentse situatie met betrekking tot de hele mediawereld en kan in de vraagstelling en in de discussie daarmee rekening houden.
De voorzitter concludeert dat de Twenteraad op 28 februari doorgaat, dat er goede sprekers zijn gevonden, dat nog bekeken wordt of er lokale media bij moeten komen. Huis-aan-huis-kranten, lokale kranten of de pers worden niet gevraagd op het podium plaats te nemen. Wel kan meegedeeld worden dat zij welkom zijn om een levendige avond te krijgen. De griffiers worden verzocht de vinger aan de pols te houden voor wat betreft de opkomst; het zou mooi zijn als er vanuit elke gemeenten en vanuit meerdere fracties mensen aanwezig zijn. Deze avond kan duidelijk maken hoe dit leeft bij de pers, of het voldoende aandacht krijgt en of de pers nog wel feeling heeft met wat er gebeurt in de steden, in de kernen, in de politiek.
5. Voorbereiding Twenteraad 22 mei (thema Mobiliteit)
De voorzitter zegt dat de inhoud van het thema Mobiliteit nog niet helemaal scherp is. Er was al enigszins gestart met het idee te kijken naar de gevaarlijke spoorverbindingen/vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor, Betuweroute ja of nee, moet het onderwerp verbreed worden omdat het thema anders maar voor een paar gemeenten geldt? Daarnaast moet nagegaan worden of 22 mei een goede datum is voor alle gemeenten.
Gerrit-Jan Eeftink deelt mee dat de wethouders en overige mensen die veel weten van mobiliteit in Twente zijn verhinderd op 22 mei. Ook de raad van Wierden – o.a. een van de aanvragers van het thema ‑ is verhinderd. Als de leden van het Twenteraad Presidium instemmen, willen de griffiers zo snel mogelijk op zoek gaan naar een nieuwe datum.
Maarten Hollander stelt voor een nieuwe datum te zoeken in mei/eventueel begin juni. Zodra de griffiers een nieuwe datum vaststellen, en die datum richting hun raden communiceren, dan zullen zij aan de slag gaan met een voorstel voor het programma. Dat komt aan de orde op 11 april in het volgende Twenteraad Presidium.
De voorzitter zegt dat vanavond wel ingegaan moet worden op de afbakening van het onderwerp. “Gevaarlijke routes over het spoor” is een thema met de mogelijke noordelijke aftak van de Betuweroute. Het is hiermee echter wel een beetje een smal thema, want “Mobiliteit” is heel breed. Een idee zou zijn het thema in te steken op: bereikbaarheid van Twente / lobby / waar staan we? Verder kan het gaat over stedelijke mobiliteit, the last mile, openbaar (bus-)vervoer. De voorzitter geeft gelegenheid tot het doen van andere opties die een levendig debat opleveren en de opkomst verhogen.
Alfons Woolderink zegt dat spoorverbindingen zeker onderdeel van de avond moet zijn. Daarnaast is de verbreding van de N35 een belangrijk issue, waarvoor nog steeds geld op de plank ligt. Ook het openbaar vervoer en bereikbaarheid van kleinere gemeenten baart zorgen.
Rutger Bouwman zegt dat in Oldenzaal het goederenvervoer over het spoor speelt en daarbij o.a. de gevoelens van onveiligheid.
Marinus Bossers zegt dat de N36 ook een aandachtspunt is.
De voorzitter zegt dat sommige onderwerpen Twente een beetje overstijgen. Mogelijk kan gedeputeerde Dadema, die o.a. gaat over busconcessies, gevraagd worden een aftrap in de breedte te doen.
Mariël Niehof stelt voor “veiligheid op 60km-wegen” als onderwerp mee te nemen. Dit punt – er wordt veel te hard gereden / er zijn onveilige situaties ‑ is met name in Dinkelland vaak aan de orde.
De voorzitter weet niet of “veiligheid op de 60km-wegen” ook speelt bij andere gemeenten. Wel heeft hij in dat verband iets gelezen over bomenkap langs wegen in het buitengebied.
De organisatie voor de voorbereiding van de Twenteraad over mobiliteit is bekend. De voorzitter verzoekt:
- een alternatieve datum (uiterlijk eind mei/begin juni) te zoeken;
- afstemming te zoeken met gedeputeerde Dadema;
- eventueel afstemming te zoeken met Hanneke Steen, wethouder Hengelo, die een belangrijke rol heeft in Twente voor wat betreft de vervoerlobby;
- eventueel afstemming te zoeken met één of twee personen vanuit de gemeenten over het specifieke punt van de 60km-wegen of gevaarlijke stoffen.
6. Inrichten Platform informatiedeling op Extranet
De voorzitter verwijst naar een korte notitie die als bijlage is toegevoegd aan de agenda.
Maggy Roelofs deelt mee dat de afdeling ICT van Rijssen-Holten een eerste indeling heeft gemaakt voor de pagina op Extranet. Op dit moment is de indeling “Moties en amendementen” en “Overige informatie”. Dat kan echter op verzoek worden uitgebreid of gewijzigd.
De voorzitter zegt dat dit platform bedoeld is om uit te wisselen wat er speelt in de gemeenteraden. Moties of amendementen, eventueel ook raadsbesluiten, kunnen hierin geplaatst worden. Als een raadslid hier een interessant stuk ziet staan, kan er eventueel telefonisch contact gezocht worden.
Maggy Roelofs zegt dat dit onderdeel van Extranet vanaf 2 februari in productie gezet kan worden door de afdeling ICT. Plaatsing van (deze openbare) stukken verloopt via griffie@rijssen-holten.nl. Robin Meinen merkt op dat deze digitale werkwijze veel ‘postzegelmoties’ voorkomt; moties die gemeenteraden naar elkaar sturen met daarin “verzoekt alle gemeenteraden in Twente kennis te nemen van”. Haaksbergen is voorstander van deze nieuwe werkwijze.
De voorzitter vraagt of het dan met name gaat om thema’s met betrekking tot samenwerkingsverbanden.
Alfons Woolderink zegt, zoals in de notitie staat, dat het gaat om gemeenschappelijke punten in Twente, zoals de RES en mobiliteit.
De voorzitter stelt voor slechts openbare stukken aan te bieden. Plaatsing van een concept-stuk zou mogelijk kunnen zijn, maar men moet zich realiseren dat iedereen dit kan inzien.
Alexander Dollen stelt voor in etappes plaatsing van stukken te doen, zodat men het verschil kan zien tussen wat concept is en wat definitief is aangenomen. Verder vraagt hij, als dat technisch mogelijk is, of een raadslid notities kan toevoegen als aanknopingspunt of wat gemeente-overstijgend is.
De voorzitter stelt voor het verzoek van Alexander Dollen mee te nemen in een volgende fase en eerst aangenomen moties of concept-moties te plaatsen. Na een half jaar kan een evaluatie plaatsvinden.
André Scheppink zegt dat hij dit onderdeel van Extranet de komende periode met name wil gaan gebruiken voor het plaatsen van (concept-) zaken rondom gemeenschappelijke regelingen, zoals zienswijzen.
De voorzitter zegt dat het hem een goed idee lijkt ook conceptstukken te plaatsen, waardoor de kans groter is dat deze ook door anderen worden opgepikt.
Alfons Woolderink stelt voor een inleiding (o.a. over de doelstelling) van de voorzitter te plaatsen op deze pagina over het Twenteraad Presidium. Een foto van de voorzitter kan daarbij worden toegevoegd.
De voorzitter zegt dat het goed is dat raden van elkaar leren en zaken, met name als het gaat om gemeenschappelijke regelingen, uitwisselen. Hij zal samen met Gert Veerman een inleiding/aftrap opstellen voor de openingspagina. Ook dit kan na enige tijd geëvalueerd worden. Vanaf 2 februari gaat het voorstel uit de notitie in productie.
7. Rondvraag
Alexander Dollen zegt dat de raad van Hellendoorn het belangrijk vindt dat er aandacht komt voor het kapbeleid in het algemeen, o.a. van het Landschap Overijssel. Er leven veel vragen over het kapbeleid en wat het precies inhoudt. Het kapbeleid heeft effect, bijvoorbeeld v.w.b. de Sallandse Heuvelrug, op inwoners van Haarle en begint ook effect te hebben op de dieren.
De voorzitter zegt dat hij het dan breder wil zien, namelijk: kwaliteit van de natuur, natuurontwikkeling, waterhuishouding, het (omstreden) kapbeleid dat vaak gericht is op het bereiken van bepaalde natuurdoelen door bomen te kappen om bijvoorbeeld de heide weer een kans te geven. Het is een breed levend thema.
Alexander Dollen zegt dat het goed is om dat breed mee te nemen. Er wordt soms gezegd dat gekapt wordt voor natuurverbetering, terwijl het soms gaat over productiehout. Uitleg hierover richting inwoners zou duidelijker moeten.
De voorzitter zegt dat het een mooi onderwerp is, dat nog niet eerder behandeld is.
De voorzitter zegt, als het gaat om de volgende vergadering op 11 april, dat hij een keer digitaal zou willen vergaderen, afhankelijk van de grootte van de agenda.
Alexander Dollen zegt dat zijn voorkeur uitgaat naar fysiek vergaderen. Het Twenteraad Presidium vergadert niet heel vaak. Het is goed elkaar hier af en toe te treffen. Digitaal vergaderen is vaak afstandelijker.
André Scheppink zegt dat het wat hem betreft moet afhangen van de agenda. Als het de volgende keer alleen gaat om een afstemming over een Twenteraad in mei/begin juni, dan is digitaal vergaderen de beste optie. Als er toch discussiepunten aan de orde zijn, dan kan altijd nog besloten worden fysiek te vergaderen.
De voorzitter zegt dat hij de volgende presidiumvergadering zelf niet aanwezig is. André Scheppink zal gevraagd worden de vergadering voor te zitten en kan de knoop doorhakken om al dan niet digitaal te vergaderen, afhankelijk van de grootte van de agenda. In de basis, door het kleine aantal vergaderingen per jaar, is het uitgangspunt om fysiek te blijven vergaderen.
Alexander Dollen meldt in vervolg op wat de vorige vergadering is gezegd dat er voor elk presidiumlid een vervanger is in de gemeenteraden, dat dat voor Hellendoorn niet het geval is.
Mariël Niehof merkt op dat de akoestiek in de raadzaal door een andere opstelling veel slechter is geworden en dat zij moeite heeft de vergadering te volgen.
De voorzitter constateert dat ook de andere presidiumleden ervaren dat de akoestiek slechter is geworden. Hij pakt dit op voorafgaand aan de volgende vergadering.
8. Sluiting
De voorzitter sluit de vergadering om 20:10 uur.
Aldus vastgesteld in de vergadering van de Presidium Twenteraad van Rijssen-Holten op 11 april 2024.